درباره ریشه قومی و نژادی بختیاریها چند نظریه وجود دارد که هر یک از آنها بر افسانهها، روایات شفاهی، حدس و گمانها و البته تحقیقات تاریخی و جامعهشناسی استوار شدهاند. در اینجا به ذکر سه دیدگاه که بیشتر قابل اعتنا هستند، اشاره میشود:
طوایف کردی که با چهارصد خانوار، در قرن ششم هجری قمری به [ این] سرزمین بزرگ مهاجرت کردند، توسط یکی از رؤسای خود ــ ابوالحسن فَضلَوی ــ سلسله اتابکان فَضْلَویه را تشکیل دادند و برای عمران و آبادی سرزمین لر بزرگ، طوایف ساکن شامات را که به هزار اسب موسوم بودند، به سرزمین خود فراخواندند و متعاقب آن، طوایف بسیاری از جبلالسماق سوریه به آنها پیوستند که نام یکی از این طوایف، بختیاری بوده است.
علاوه بر اختیارات فوق، انتصاب کلانتر و کدخدا، تشویق طوایف با واگذاری مراتع و پس گرفتن آن به عنوان مجازات، صدور اجازه برای خرید و فروش اراضی، از جمله اختیارات خان ذکر شده است. 34 وظایف خان را در غیاب او ممکن بود همسرش که عنوان بیبی داشت، انجام دهد.
در 1137ق/1724م شخصی به نام صفی میرزای ثانی وابسته به طایف? کرانی خلیلآباد بختیاری (ناحیهای در اطراف الیگودرز) خود را فرزند شاه سلطان حسین خواند و به یاری سران ایلها و عشایر محال شوشتر و کوهگیلویه به فرمانروایی پرداخت، اما شاه طهماسب نامهای در تکذیب ادعای او فرستاد . از اینرو، سران بختیاری صفی میرزا را به زندان انداختند، اما مردم به سبب ناخشنودی از ابوالفتح خان (حاکم شوشتر)، و به هواخواهی صفی میرزا سر به شورش برداشتند و در نتیجه صفی میرزا آزاد شد و با هواخواهانش به کوههای بختیاری پناه برد و سرانجام در محرم 1140ق/اوت 1727م در دهدشت (از دهستان بویر احمدی سردسیر بخش کوهگیلوی? شهرستان بهبهان) به فرمان طهماسب قلیخان (نادرشاه) کشته شد. طی 2 سال قدرت صفی میرزا، حکومت شوشتر با شیخ فارِس آل کثیر بود و اسفندیار بیک کارگزاری او را به عهده داشت (جزایری، 90-92). نادر به پاداش دستیاری کلبعلی خان پسر مهر علیخان در کشتن صفی میرزا، فرمان حکومت شوشتر را به نام او نوشت، اما اقتدار آل کثیر از آشکار شدن این فرمان جلوگیری کرد و تا 1142ق/1729م که نادرشاه به خوزستان آمد، اسفندیار بیک همچنان به کارگزاری شیخ فارِس به شوشتر فرمان میراند (جزایری، 112؛ کسروی، 100). بدینسان، آل کثیر در منطق? میاناب و شهرهای دزفول و شوشتر از اقتداری برخوردار شد که تنها پس از بالا گرفتن کار شیخ خَزعَل (1279-1355ق/1862-1936م) آن را از دست داد.
حسینقلی خان ایلخانی رئیس ایل بختیاری.
امامقلی خان حاجی ایلخانی رئیس ایل بختیاری.
لطفعلی خان امیر مفخم رئیس ایل بختیاری.
نجف قلی خان صمصام السلطنه از رهبران انقلاب مشروطه ایران که دو دوره نخست وزیر دولت مشروطه ایران شد .
علیقلی خان سردار اسعد بختیاری از رهبران اصلی انقلاب مشروطه ایران.
شاپور بختیار . فرزند سردارفاتح و نوهی نجف قلی صمصامالسلطنه از رهبران جبهه ملی ایران و بنیان گزار نهضت مقاومت ملی ایران ، آخرین نخست وزیر رژیم سلطنتی و یکی از بزرگترین مخالف جمهوری اسلامی ایران.
ثریا اسفندیاری شهبانوی پیشین ایران ، نوهی حسینقلی خان ایلخانی و دختر خلیل خان اسفندیاری بختیاری.
سپهبد تیمور بختیار فرماندار نظامی تهران ، معاون نخست وزیر و بنیان گزار سازمان اطلاعات و امنیت ایران ( ساواک )
شاهزاده فرمانفرما حسام السلطنه - حاکم بروجرد و کرمانشاهان بود.
رحیم ممبینی معاون سازمان برنامه و بودجه کشور
علیمردان خان
داراب افسر
ابوالقاسم بختیار
سردار ظفر بختیاری
بیبی مریم دختر حسینقلی خان ایلخانی ، خواهر نجفقلی خان صمصام السلطنه و مادر علی مردان خان.
علیداد خان بختیاری
علیمراد خان بختیاری
امیررضا امیربختیار
ژاله فراهانی
اسد خان بختیاری مشهور به اسد خان شیر کُش
دکتر حیات ممبینی رییس سابق دانشگاه علوم پزشکی خوزستان در دولت اصلاحات
((دکتر صفدر حسینی))وزیر کار واقتصاد در دولت خاتمی